Çocuklarda Cilt Hastalıkları

Pişik

  Bebeklerde bez bağlanan bölge sürekli neme ve tahriş edici ajanlara maruz kalır. Bu nedenle zaman zaman ciltte pişik denilen durum ortaya çıkar. Özellikle ishali olan çocuklar bu tür pişiğe daha yatkındır. Sınırları net olmayan  soluk bir kızarıklık genital bölgeyi tutar . deri gergindir . Bez değiştirilmesi sırasında fark edilen durum bir sonraki bezde görülmeyebilir ya da birkaç gün şiddetlenmeden devam edebilir. Daha nadiren alerjik durumlar pişiğe neden olabilir.

  Uzun süren pişiklerde genellikle enfeksiyonlar da eklenir. Ciltteki kızarıklık daha parlak kırmızı, sınırlar belirgin çevresinde yayılmaya eğilimli alanlar vardır. Cilt kıvrımlarında daha sıktır. Yüzey gergin ve parlaktır, bazen soyulabilir. Şiddetlidir ve ısrarla devam eder. Maya ve bakterilerin üremesi etkilidir. Bazı cilt hastalıkları da nadiren genital bölgeyi tutabilir.

 

Atopik Dermatit

  Çocuklarda atopik dermatit", çocukluk çağı egzeması diye de adlandırılan alerjik deri hastalığıdır. Bu egzema erişkinlerden tamamen farklıdır. Çocukların % 0.5-3' ünde görülen bu rahatsızlık için en yüksek risk anne başta olmak üzere ailede alerjik hastalık olmasıdır.          Çocuklarda atopik dermatitin en önemli özelliği bu hastalığın bulgularının sadece deri ile sınırlı olmaması, astım ve alerjik rinit (bahar alerjisi) diğer alerjik hastalıklar için yatkınlık yaratmasıdır. Hayatın ileri dönemlerinde deri bulguları geçse de iyi tedavi edilmemiş ve uygun izlenmemiş bir atopik dermatitli bu çocukta diğer alerjik hastalıkların devam riski yüksektir.

 

Konak

  Bebeklerin ve çocukların kafalarında kabuklanmayla kendini gösteren konak, saç derisinde fazla yağ birikimi nedeniyle ortaya çıkıyor. Sarı ya da beyazımsı kabuklanmalarla kendini gösteriyor. Böyle bir şikayetle karşı karşıya kaldığınızda zeytinyağı ile masaj yapmak bebeğinize iyi gelecektir. Ayrıca, bebeğinizin hassas cildiyle uyumlu bebek yağı ve şampuanları ile konak şikayetleri büyük ölçüde azaltılabiliyor. Konak; tedavisi mümkün, kalıcı olmayan bir cilt rahatsızlığı.

 

İsilik


  Terlemenin büyük etken olduğu bilinen isilik ya da tıp dilinde miliaria; ter bezi gözeneklerinin sıcak hava neticesinde tıkanmasıyla oluşuyor. Hava geçirgenliği olmayan, sıkı giysilerin neden olduğu bu hastalık, bebeklerde sık karşılaşılan dermatolojik sorunlar arasında yer alıyor. Vücudun sık sık sabun gibi cildi kurutucu ürünlerle, giysilerin yoğun kimyasal ve parfüm içeren deterjanlarla yıkanması isilik riskini artırıyor. Bebeğin altının ve kıyafetlerinin sık değiştirilmesi, bebeğin bol ve hava alan giysilerle serin tutulmaya çalışılması isiliğin ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı oluyor.

 Detaylı bilgi için tıklayınız..


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis