Cilt Hastalığı Olan Ben

Ben Neden Olur?

Hemen herkesin cildinde ben vardır ve bunu o kadar doğal kabul ederiz ki çoğu kez görmeyiz bile. Bazen dudak kenarındaki gibi göze çarpan ve yüze karakteristik bir özellik kazandıran benler öne çıkar ama diğerleri dikkatimizi çekmez. İnsan vücudunda 10 ila 40 adet arasında değişen ben sayısı normal kabul edilir. Ancak ciltte benlerin neden oluştuğuna veya bu benlerin vücutta ne işe yaradığına dair kesin bulgular yoktur.

Pek çok ben, çocuklukta meydana gelir ancak daha ileriki yaşlarda da yeni benler ortaya çıkabilir. Benlerin zaman içerisinde değişime uğraması, bazılarının yıllara yayılan bir süreçte büyümesi ya da tam tersi kaybolması gibi durumlar normaldir. Fakat özellikle yetişkinlerde, bir benin yapısında çok kısa bir süre içerisinde, ani bir değişim, (renk, kanama veya şekil bozukluğu benzeri) bir anormallik göze çarpıyorsa, mutlaka hemen bir cilt doktoruna görünmek gerekir.

Benler Ne Kadar Yaygındır?

Benler vücutta bulunan bazı deri parçalarıdır ve deri kabarcıklarıdır. Genellikle bu deri parçaları ve kabarcıkları çocukluk zamanlarında görülmektedir. Aynı zamanda büyüdüğünüzde de bu parçaların zamanla arttığını görebilirsiniz. Peki, benler ne kadar yaygındır? Benlerin fazla olmasının ve yaygın olmasının oldukça farklı nedenleri vardır. Bunlardan bir tanesi benlerin güneş etkisine maruz kaldıkça giderek artmasıdır. Bunun yanında genetik faktörler de oldukça etkilidir.

"Benler ne kadar yaygındır?" sorusu daha çok genetik faktörlerle açıklanabilir. Genetik olarak pek çok benin önceden belli olduğu bilinmektedir. Ama zaman geçtikçe benler açığa çıkacaktır. Genellikle 40 yaşına kadar benlerin ortaya çıkması oldukça doğal kabul edilecektir.

Benlerin pek çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ufak benler genellikle doğumla ortaya çıkan ve zaman içinde güneşin zararlı etkilerinin de etkisi ile artan benlerdir. Bu benler vücudun hemen hemen her bölgesinde görülebilir. Bunun yanında çil şeklinde olan benler de bulunmaktadır. Bu benler de genellikle açık tenli kişilerde daha çok görülmektedir. Aynı zamanda etli benler de kilolu olan yaşlı kadınlarda görülen benlerdir. "Bu benler ne kadar yaygındır?" sorusu sorulabilir.  Bu benlerin yaygınlaşması iç hormonlardan ve dokulardan kaynaklanabilir. Beslenme de bu konuda oldukça etkili olacaktır. Tüm bunların dışında yaşlılık lekeleri olarak adlandırılan lekeler de bulunmaktadır. Bu lekelerin yaşlılığa bağlı olarak arttığı bilinmektedir. Bu lekeler zamanla ortaya çıkmaktadır ve genellikle zararsızdır. Benler vücudumuzda çok fazla görünüyorsa mutlaka bir uzmana başvurulup ben tedavisi veya ben aldırma işlemlerine başlanmalıdır.

 

 

Detaylı bilgi için tıklayınız..


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis